Valea Prahovei este una dintre cele mai importante si renumite zone turistice de pe intreg teritoriul Romaniei. Situata in partea sud-estica a tarii, de-a lungul traseului Raului Prahova, care isi croieste drumul prin Carpatii Meridionali, aceasta regiune impresioneaza prin peisajele naturale si prin diversitatea atractiilor turistice.
Apreciata ca si destinatie de vacanta ideala, indiferent de sezon, Valea Prahovei
atrage an de an turisti veniti atat din toate colturile tarii, cat si
din strainatate. Aceasta zona se bucura de existenta a trei elemente
esentiale: frumusetea muntelui, numeroase statiuni montane potrivite
atat pentru sporturile de iarna, cat si pentru drumetiile si traseele
montane din celelalte sezoane si obiective turistice care alcatuiesc o
importanta parte din patrimoniul cultural al tarii.
Accesul catre Valea Prahovei se face foarte usor, fiind situata pe drumul national DN1, ce leaga Bucurestiul de Brasov. Din punct de vedere geografic, Valea Prahovei se invecineaza in partea de sud cu Campia Ploiestilor, in partea de vest cu judetul Dambovita, in est, dincolo de Muntii Baiului si Muntii Piatra Mare cu Valea Doftanei, iar in partea de nord, peste Muntii Bucegi cu Depresiunea Brasov si Orasul Brasov.
Principalul centru urban de pe Valea Prahovei este Localitatea Campina, iar celelalte orase aflate pe acesta vale sunt reprezentate de statiuni turistice montane cu renume in Romania: Statiunea Breaza, Statiunea Sinaia, Statiunea Busteni, Statiunea Azuga, din judetul Prahova si Statiunea Predeal din judetul Brasov.
Localitatea Campina, situata in partea sudica a Vaii Prahovei,
deschide cu succes lista obiectivelor turistice pe care turistii nu
trebuie sa le rateze in drumul lor de-a lungul acestei vai pitoresti.
Situata intr-o zona subcarpatica si inconjurata de raurile Campinita, Doftana si Prahova,
localitatea se bucura de imprejurimi cu peisaje naturale deosebite. Pe
de alta parte, orasul este apreciat ca fiind o importanta asezare
culturala, plina de traditie, mari personalitati din istoria culturii
romane punandu-si amprenta asupra acestor meleaguri, lasand in urma
nenumarate muzee si case memoriale precum: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Casa de Cultura Geo Bogza sau Capela Hernea, un monument caracterizat prin unicitate, realizat in stil gotic, in memoria pionierului Dumitru Hernea. Un alt obiectiv turistic de o mare valoare culturala din Campina, poate si cel mai important este Castelul Iulia Hasdeu, construit de marele scriitor Bogdan Petriceicu-Hasdeu pentru comemorarea fiicei sale, Iulia Hasdeu.
Pe langa detaliile arhitecturale deosebite, Castelul impresioneaza prin
povestea sa, in cele sase sali din interior putand fi admirate obiecte
datand de peste un secol, ce apartineau in trecut familiei si opere de
arta ale marilor pictori precum Nicolae Grigorescu, G.D Mirea, Sava Hentia sau Diogenne Maillart. Ca si obiectiv turistic religios prezinta o mare importanta Biserica de la Han sau Biserica de la Brazi, cea mai veche cladire din localitate, ridicata intre anii 1828 – 1833.
Imediat dupa Campina, in partea de nord urmeaza Statiunea Breaza,
aflata la o altitudine cuprinsa intre 380 – 450 metri. Declarata
statiune balneoclimaterica in anul 1928, aceasta reprezinta o poarta de
intrare catre celelalte statiuni si obiective turistice de pe Valea
Prahovei si din imprejurimile Muntilor Bucegi.
Conditiile naturale ale mediului, izvoarele cu ape minerale, climatul
bland, umiditatea moderata si calitatea deosebita a aerului confera
posibilitatea urmarii unor tratamente balneare in statiune, in decursul
intregului an. Statiunea gazduieste si o zona naturala aflata sub
protectie: Parcul Brancoveanu, unde se gaseste un
adevarat patrimoniu botanic national reprezentat de specii precum
paltinul argintiu sau stejarul rosu american. Din seria monumentelor
istorice, in statiune poate fi admirata si Crucea Eroilor de pe Dealul Gurga, de o inaltime de 11 metri, ridicata in anul 1930 in memoria eroilor de aici cazuti in timpul Primului Razboi Mondial si al Raboiului de Independenta. Ca si obiective religioase se gasesc in Breaza
trei biserici considerate monumente, unde pot fi admirate detaliile
arhitecturale si alte carti si obiecte din interior de o mare valoare
istorica: Manastirea Sfantul Nicolae, fondata in anul 1777, Biserica Sfantul Gheorghe, Biserica Adormirea Maicii Domnului si Biserica Schimbarea la Fata.
Dupa Breaza, in directia nord pe Valea Prahovei urmeaza Orasul Comarnic, situat la o altitudine de aproximativ 500 – 580 metri. Aici se gaseste un monument ce confera originalitate statiunii, Castelul Posada,
resedinta familiei Bibescu, ridicat intre anii1843 – 1848, aflat la o
distanta de aproximativ 2 km de o alta atractie turistica a zonei: Muzeul Cinegetic Posada, singurul de acest gen din Romania, unde se poate admira o colectie de animale impaiate si arme de vanatoare. Tot in localitatea Posada se afla si Schitul Lespezi, cu Biserica Sfanta Treime.
La o distanta de aproximativ 17 km de Comarnic se afla Statiunea Sinaia, una dintre cele mai renumite de pe intreaga Vale a Prahovei. “Perla Carpatilor” cum mai este supranumita statiunea este situata la poalele Muntilor Bucegi si Muntilor Garbova,
fiind renumita pentru obiectivele turistice existente, pentru
tratamentele ce se pot urma aici si pentru partiile de ski moderne. Sinaia este cunoscuta pentru vestitul Castel Peles, construit intre anii 1873 – 1914, in trecut resedinta a regelui Carol I ce impresioneaza prin influentele arhitecturale neogermane si saxone. Castelul Pelisor, construit de Carol I ca si resedinta a principilor mostenitori Ferdinand si Maria, Cazinoul Sinaia, Casa Memoriala George Enescu si Manastirea Sinaia, zidita in anul 1695 reprezinta alte repere turistice importante ale regiunii.
Turistii care vor sa se bucure de peisajele unice ale zonei pot urca la Cota 1400, la Cota 2000 cu telecabina sau telegondola sau la Poiana Stana Regala,
un colt de natura caracterizat printr-o oaza de liniste, preferata dupa
cum sugereaza si numele de catre familia regala. Aici se gaseste si o
partie cu grad de dificultate mic, intinsa pe o lungime de 200 metri. Sinaia este o destinatie de vacanta ideala atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece, dispunand de partii modern amenajate, de dificultate medie si mijlocie, dotate cu telecabina, telescaun si teleski.
Statiunea Busteni, aflata la o altitudine de 800 metri reprezinta un alt important centru turistic de pe Valea Prahovei,
oferind peisaje spectaculoase iubitorilor de munte. Statiunea ofera
posibilitatea practicarii sporturilor de iarna prin intermediul Partiei Kalinderu,
atat pentru incepatori, cat si pentru cei medii si avansati, partia
fiind dotata cu telescaun si nocturna. De la o inaltime de 2291 de
metri, vegheaza asupra orasului Crucea Caraiman, luminata noaptea, alcatuita dintr-o structura metalica impresionanta.
Traseele montane ce pornesc din Busteni spre Jepii Mari sau Jepii Mici si spre Piatra Caraiman ofera panorame spectaculoase celor pasionati de drumetii, gasindu-se aici Cascada Valea Jepilor. Traseele si telecabina din Busteni fac legatura cu Platoul Bucegi, unde se afla cele mai reprezentative atractii turistice de pe intreg teritoriul Romaniei: Varful Omu, Sfinxul si Babele, ce reprezinta adevarate fenomene carstice ale naturii. In zona se desfasoara si rezervatia naturala Parcul National Bucegi.
Intins pe teritoriul a trei judete: Prahova, Dambovita si Brasov, pe o
suprafata de aproximativ 32663 hectare, acesta cuprinde o mare
diversitate biologica si geologica, cu diverse atractii precum: Pestera Ialomitei, Pestera Ratei, Cheile Zanoagei, Cheile Ursilor, Cheile Orzei, Cheile Tatarului, Claile din Lespezi, Canionul Horoabei.
Tot din Busteni, cu ajutorul traseelor marcate se poate ajunge si la Cascada Urlatoarea, o impresionanta cadere de apa de aproximativ 15 metri, aflata la altitudinea de 1100 metri, sau la Cabana Gura Diham, situata pe Valea Cerbului, cea mai importanta depresiune de pe versantul prahovean al Bucegilor. De aici pornesc trasee turistice marcate catre Varful Omu, Cabana Diham sau Poiana Izvoarelor.
Alte obiective turistice ale Statiunii Busteni sunt Casa Memoriala Cezar Petrescu, construita in anul 1918, avand o arhitectura traditionala, Monumentul Ultima Grenada dedicat in anul 1928 caporalului Vasile Musat sau Biserica Domneasca, atestata documentar in anul 1889 si ctitorita de Regele Carol I, care si-a lasat amprenta prin arhitectura deosebita si colectia de icoane pictate de Gheorghe Tattarescu. In Busteni se afla si Castelul Cantacuzino, ridicat in anul 1910 de catre Regele Carol I, ce adaposteste in prezent un muzeu si sa nu uitam de Manastirea Caraiman una dintre cele mai noi vetre monahale din tara noastra.
Langa Statiunea Busteni, se gaseste si o fosta statiune cu administratie proprie, Poiana Tapului, in prezent un cartier al orasului Busteni.
De-a lungul timpului, statiunea si-a pastrat identitatea, fiind
preferata de turisti pentru liniste, aerul curat si culmile impadurite
din imprejurimi.
O alta importanta locatie de pe Valea Prahovei este Statiunea Azuga, aflata la poalele Muntilor Bucegi si Baiului. Azuga este renumita pentru posibilitatile de practicare a sporturilor de iarna, pe numeroasele partii moderne, aici fiind omologata de catre Federatia Internationala de Schi prima partie din Romania. Cea mai renumita de aici este Partia Sorica,
de 2100 metri, de dificultate medie, dotata cu tunuri de zapada si
iluminata nocturn. Statiunea ofera obiective turistice si in sezonul
cald, intrucat cei sositi aici pot vizita Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise din Muntii Baiului, care se afla in apropiere de Azuga, Cabana de Vanatoare Azuga sau Crucea de pe Muntele Sorica, edificiu construit in cintea eroilor celui de-al Doilea Razboi Mondial. Statiunea gazduieste si Monumentul Ecaterinei Teodoroiu si Biserica Sfanta Treime, alte doua imortante obiective turistice.
Statiunea Predeal este cea care incheie sirul renumitelor locatii de pe Valea Prahovei. Aceasta se afla in judetul Brasov, la o altitudine cuprinsa intre 1010 – 1030 metri, inconjurata de masivele Postavaru, Piatra Mare si Bucegi,
factor ce determina climatul cu veri racoroase si ierni reci, perfecte
pentru practicarea sporturilor specifice sezonului. Predealul dispune de
patinoare si partii de ski moderne, dotate cu telescaun si teleski,
dintre care cea mai spectaculoasa este Partia Clabucet, de 2100 metri. Cei care viziteaza Predealul pot admira obiective turistice specifice zonei: Cimitirul Legionar Predeal, construit din dorinta Maresalului Antonescu, Statuia Mihail Saulescu sau Manastirea Predeal, ridicata in 1818 – 1819 si acoperita de fresce murale valoaroase ce au rezistat de-a lungul timpului atacurilor turcesti.
Turistilor iubitori de natura si drumetii pot vizita Canionul Sapte Scari, defileu de 160 metri sapat in calcarul Muntilor Piatra Mare. Tot in masivul Piatra Mare se gaseste Cascada Tamina, reprezentata de 5 cascade cu inaltimi de 10 metri sau Pestera de Gheata, nume provenit de la temperaturile foarte scazute din interior.
Masivul Postavaru gazduieste Cheile Rasnoavei principala atractie fiind bungee jumping-ul de la 150 de metri cadere libera. La poalele masivului se gaseste si Cabana Trei Brazi, asezata intr-un peisaj deosebit de atragator.
Toate atractiile de pe Valea Prahovei fac din aceasta zona o regiune turistica de mare interes, indiferent de sezon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu