vineri, 26 iulie 2013

Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii sunt un sector al Defileului Dunarii (portiunea cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita si Ogradena) si au o lungime de 9 km ce strabat Muntii Carpati. Cazanele Dunarii cuprind Cazanele Mari si Cazanele Mici despartite de Golful Dubova si Golful Mraconia.
Istoria Cazanelor Dunarii a inceput inca din anul 100 cand imparatul Traian a dispus saparea unui drum ce ajunge de-alungul cataractelor pana la Portile de Fier. Acest viaduct construit este reprezentat pe o stanca ce este cunoscuta ca Tabula Traiana. In urma organizarii complexului hidroenergetic de la Portile de Fier, a fost dispusa mutarea tabulei. Inscriptia confirma faptul ca drumul a fost sapat, picioarele acestuia fiind formate din blocuri de piatra. In prezent Tabula Traiana este singura ramasa dintre cele 10 ce au fost sapate in stanca si este mutata cu aproximativ 30m deasupra locului initial.
Zona Cazanelor Dunarii se imparte in doua, astfel Cazanele Mari au o lungime de 4 km si strabat Muntele Ciucarul Mare ajungand la Veliki Strbac din Serbia, iar Cazanele Mici in lungime de 3 km sunt pozitionate intre Ciucaru Mic si Mali Strbac din Serbia.
La baza Cazanelor Mari turistii interesati pot vizita Pestera Ponicova si Pestera Veterani, doua pesteri cu deschidere la Dunare, accesul turistilor putand a se face doar pe calea apei. Se pot inchiria barci pentru accesul la pesteri sau pentru plimbare pe Dunare in zona cazanelor din localitatiile Orsova si Dubova.
Cazanele Dunarii
Pestera Ponicova este sapata in versantul muntelui Ciucaru Mare si a fost inundata partial o data cu crearea barajului Portile de Fier, fiind considerata rezervatie speologica datorită unor resturi fosile de Ursus Spelaeus, un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice. Pestera Ponicova are o lungime de 1666 metri, nu este amenajata pentru turisti, conditiile de vizitare fiind precare. Cele mai multe niveluri ale galeriei sale sunt active (Galeria Concretionara si Sala Coloanelor), iar in incinta acestora puteti admira stalagmite, stalactite dar si draperii, domuri si perle de caverna. Pestera Veterani a fost denumita dupa aghiotantul Ianovici, comandat ce a refortificat locul in secolul al XVII-lea. Aceasta este sapata in malul stang al Dunarii, accesul in pestera fiind posibil pe o scurta panta abrupta. Descoperirile facute atesta faptul ca pestera a fost considerata sanctuar al lui Zamolxe, insa aceasta a deservit si ca spatiu de cantonare al armatelor austriece prezente pe teritoriu in secolul al XVII-lea. Pestera Veterani are 64 metri adancime, o galerie de acces si o sala mare. In incinta salii o alta atractie turistica este Fantana Turcului.
Cazanele Dunarii
In Localitatea Dubova turistii pot vizita Manastirea Mraconia, ridicata pe punctul de observatie si dirijare a vaselor de pe Fluviul Dunarea. Aici se pot observa, la fel de bine, ruinele fostei biserici inundate in timpul constructiei hidrocentralei de la Portile de Fier.
Cazanele Dunarii
Biserica manastirii ridicata din caramida, are forma de cruce si este alcatuita din altar, naos, pronaos si pridvor. Usile imparatesti si candela Manastirii Mraconia sunt pastrate in Muzeul Parohial Eselnita, construit intre 1990 – 1996. In incinta acestuia se gasesc mai multe carti filigranate, manuscrise, potire de argint, pisanii si un opait dacic.
Relieful carstic al Cazanelor Dunarii este bine conturat prin forme de exocarst precum doinele, lapiezurile, cheile scurte ale paraului Ponicova, dar si prin forme de endocarst, cateva avene si multe pesteri. Intreaga zona face parte din Parcul Natural Portile de Fier, creat pentru protectia unor specii submediteraneene si a peisajului unic in Europa.
Flora si fauna din zona Cazanelor Dunarii este caracterizata de specii submediteraneene si central – europene, astfel ca la baza peretilor abrupti se intalnesc carpinita, mojdreanul, jugastrul iar in locurile mai inalte, stejarul pufos, liliacul salbatic, gorunul. Alte plante ce sunt ocrotice in rezervatia naturala sunt laleaua cazanelor, cornutul, clopoteii cazanelor si sapunarita rosie. Pesterile sunt ocupate de catre lilieci in timp ce arealul este gazda a reptilelor: testoasa lui Hermann, vipera cu corn sau gusterul, ca animale intalnim caprioare si mistreti.
Langa localitatea Svinita, in aproprierea cazanelor se poate observa ruinele Cetatii Tricule, edificiu reprezentat de trei turnuri dispuse pe Dunare astfel incat sa opreasca expansiunea otomana spre vest. Ansamblul se poate vedea in intregime numai in perioadele in care apa scade destul de mult. Amenajarea lacului de la Portile de Fier a facut sa fie vizibile numai doua dintre turnuri.
Cazanele Dunarii si masivele muntoase strabatute de acestea, Ciucarul Mare si Ciucarul Mic sunt parte a Parcului National Portile de Fier, declarat in 1998, acest parc este cel mai mare din Romania, cuprinde 14 rezervatii stiintifice cu protectie integrala, aflate de-a lungul Defileului Dunarii si Portilor de Fier pana la Schela Cladovei.
Cazanele Dunarii
In apropierea Golfului Mraconia ce se afla intre iesirea din Cazanele Mici si intrarea in Cazanele Mari, chipul lui Decebal sculptat in stanca poate fii vazut usor. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective ale Cazanelor, fiind cea mai mare sculptura din Europa, inalta de 55 de metri si lata de 25 de metri. Grupul de 12 sculptori – alpinisti au folosit modelul celei din Muntele Rushmore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu