Top 7 cele mai scumpe monumente istorice din Europa
Ce conferă “greutate” în estimarea unui preţ pentru monumentele istorice? Istoria, simbolistica, publicitatea, calităţile estetice sau materialele din care este făcut? Toate acestea şi nimic am putea răspunde. Fiecare monument istoric în parte este unic, iar alegerea sa între celelate monumente este o recunoaştere a valorii inestimabile pe care o are pentru omenire. Totuşi reducând la o sumă de elemente cum ar fi imaginea, notorietatea, publicitatea şi calităţile estetice, Camera de Comerţ de la Monza şi Brianza din Italia a efectuat o cercetare pentru a estima valoarea marilor monumente europene. Nu mică le-a fost mirarea când pe primul lor s-a situat un monument catalogat de contemporanii momentului ridicării sale drept o hidoşenie de oţel: Turnul Eiffel. Acesta a devansat monumente cu o istorie mult mai mare cum ar fi Coloseumul roman sau construcţia antică de la Stonehenge.1 Turnul Eiffel, cel mai scump monument al lumii, are o înălţime de 324m şi a fost construit în 1889 pentru Expoziţia Mondială. Este cel mai vizitat monument al lumii, iar în 2011 a atras 7,1 milioane de vizitatori. Peste 200 de milioane de oameni au avut şansa să vadă frumosul turn francez. Valoarea estimată este la 344 miliarde de lire sterline!
Construi în 1889, Turnul a fost conceput de către Emile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel şi Co. Gustave Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit ulterior un mare susţinator al său şi a cumpărat brevetul.
Iniţial acesta urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbatorea centenarul Revoluţiei Franceze. Peste 300 de muncitori au lucrat la realizarea construcţiei, unind peste 18.000 de piese de oţel şi folosind aproape două milioane jumătate de nituri. La începuturile sale, publicul a considerat construcţia inestetică, dar azi este percepută drept simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de arta arhitecturală din lume.
2. Turnul Eiffel valorează de şase ori mai mult decât monumentul aflat pe locul al doilea, Coloseumul de la Roma, evaluat la 72 de miliarde de lire sterline. Amfiteatrul roman, unde se purtau luptele gladiatorilor, a fost terminat în anul 80 d.Hr şi atrage circa 4 milioane de turişti în fiecare an. Colosseumul este, probabil, cea mai impresionantă clădire ruină a Imperiului Roman. Construit sub domnia împăratului Vespasian, Colosseumul era una din cele mai impresionante construcţii ale vremurilor antice.
3 Catedrala Sagrada Familia de la Barcelona, Spania, se află pe locul al treilea, cu o valoare apropiată de cea a Coloseumului – 71 de miliarde de lire sterline. Catedrala este extrem de apreciată în întreaga lume pentru arhitectura sa inedită, realizată de celebrul Antoni Gaudi.
Biserica din capitala Cataloniei este încă neterminată deşi inaugurarea construcţiilor a început în 1882. Bugetul alocat construcţie era în anul 2009 de aproape 20 de milioane de euro. Complexitatea arhitecturii a determinat să nu se prevadă încheierea lucrărilor mai devreme de anul 2026.
Locul 4 este ocupat de Domul din Milano, cu o valoare de 65 miliarde de lire sterline.
Cu o suprafaţa de 1.200 mp, catedrala milaneză, una dintre imaginile emblematice ale Italiei şi ale Europei. Este cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca marime din lume, după Bazilica San Pietro din Roma şi catedrala din Sevilla.
Construcţia propriu-zisă a început în 1386 la initiativa arhiepiscopului Antonio de Saluzzo.
5 Acesta este urmat de Turnul Londrei – 56 de miliarde de lire sterline. Este cea mai veche construcţie din Anglia şi datează din 1097 şi a fost pe rând fortareaţă, închisoarea, reşedinţă a regilor Angliei, ultimul care a locuit acolo fiind regele Carol al II-lea. De-a lungul timplui în clăridre s-a aflat Monetăria, Observatorul Astronomic şi timp de 300 de ani acesta a fost sediul Grădinii zoologice regale. Potrivit legendei, sufletelor celor care au fost întemniţaţi sau condamnaţi la moarte pe nedrept bântuie şi astăzi holurile clădirii.
6 Muzeul Prado din Madrid. Estimat la 46 miliarde de lire sterline, Muzeul Prado cuprinde una dintre cele mai interesante şi mai scumpe colecţii de artă din secolele XIV până în epoca modernă. Muzeul adoposteşte lucrările celor mai important pictori spanioli, dar şi europeni.
7 Cea de-a şaptea poziţie în top este ocupată de Stonehenge, Marea Britanie, cu 8,3 miliarde de lire sterline. Ansamblul de pietre monolit din Wiltshire atrage anual milioane de turişti. Stonehenge este o atracţie turistică nu din pricina faptului că datează din vremuri preistorice, ci mai ales datorită misterului care planează asupra sa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu