sâmbătă, 20 iulie 2013

Litoralul Mării Negre

Aceasta este cea mai importanta zona turistica, considerând numarul mare de turisti români si straini. "Riviera" romaneasca, cu o lungime de 50 de km, facuta dintr-un lant continuu de 16 statiuni (unele dintre ele balneoclimaterice), in afara de cele sase cele mai cautate: Mamaia, Eforie Nord, Costinesti (statiunea tineretului), Neptun (locul de vacanta preferat al lui Ceausescu), Olimp, Venus, 2 Mai, toate construite dupa 1960. Turistii pot vizita si vestigiile celor trei colonii fondate de greci aici in secolele 7-6 inainte de Hristos: Histria in nord, Tomis in centru (in zilele noastre Constanta, cel mai important port la Marea Neagra a României si care gazduieste un impozant muzeu arheologic) si Callatis (in prezent orasul Mangalia), cat si monumentul de la Adamclisi (aflat la circa 100 km vest de litoral). In afara de factorii de cura obisnuiti, exista aici lacuri naturale cu namol. Lacul Techirghiol este cel mai apreciat si câteva sanatorii au fost construite in jurul lui

Mamaia

Statiune estivala de renume international, Mamaia se afla in extremitatea sud-estica a Romaniei (Judetul Constanta), pe fasia de litoral aflata intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol, la 6-8m deasupra nivelului marii, 5 km nord de Municipiul Constanta. Clima marina cu o temperatura medie anuala care depaseste 11°C (in luna iulie temperatura medie este mai mare de 22°C, iar in luna ianuarie aceasta este de 0°C), si cu precipitatii scazute (in jur de 400mm anual).

Vara, nebulozitatea este redusa si soarele straluceste 10-12 ore pe zi. Briza marina improspateaza in permanenta aerul fierbinte. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, aerosolii salini, radiatia solara si apa marii, care este clorata, sulfatata, sodica, magneziana, hipotonica.

De-a lungul tarmului Marii Negre, statiunea dispune de plaje intinse (cca 8 km) si late (100-250 m), cu un nisip extrem de fin, permitand helioterapia si talasoterapia. Mamaia este renumita pentru faptul ca majoritatea celor 50 de hoteluri, vilele si campingurile se afla in imediata apropiere a plajei. Un loc foarte pitoresc il reprezinta "Satul de Vacanta", cu cele 31 restaurante ale sale, impodobite in stil rustic, conform regiunii pe care o reprezinta fiecare si oferind din bucataria respectivei regiuni. Statiunea beneficiaza de o multime de restaurante, gradini, baruri si cluburi de noapte, cofetarii, alimentare, cinematografe, discoteci, parcuri de distractii, terenuri de sport, minigolf , popicarii, teatru in aer liber etc. Teatrul de vara din Mamaia gazduieste in fiecare vara Festivalul muzicii usoare romanesti. Tot aici functioneaza din anul 1966 un post de radio local, "Radio Vacanta", care, in intervalul mai-octombrie, difuzeaza emisiuni de divertisment si programe in 5 limbi (romana, engleza, franceza, germana si rusa). Programele sunt receptionate in toate statiunile de pe litoralul romanesc. Lacul Siutghiol ofera posibilitatea practicarii sporturilor nautice (schi nautic, yachting, surfing etc.). Pentru cei aflati in vacanta se organizeaza excursii in Delta Dunarii, si in alte statiuni de pe litoral, precum si excursii la ruinele cetatii Histria (secolul VII i.e.n.), in Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt. Se pot visita de asemenea delfinariul si planetariul din Mamaia.

Eforie Nord

Statiune cu sezon permanent, integrata orasului Eforie (9.461 locuitori la 1 iulie 1991), aflata la extremitatea sud-estica a Romaniei (Constanta -Techirghiol), la 6-20 m peste nivelul marii, la 14 km distanta de Municipiul Constanta. Clima marina, cu veri fierbinti (temperatura medie in luna iulie de peste 22°C) si ierni blande, cu strat subtire de zapada (temperatura medie in luna ianuarie de 0°C). Precipitatii scazute (in jur de 400mm anual). Vara, data fiind nebulozitatea redusa, soarele straluceste 10-12 ore pe zi. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnezica, hipotonica (mineralizare medie 15,5 gr), apa sarata a Lacului Techirghiol (grad mediu de mineralizare de 70-80 gr), namol sapropelic extras de pe fundul lacului, radiatie solara si aerosoli salini. Plajele au un nisip fin si sunt amenajate pentru helioterapie si talasoterapie. Pe malul Lacului Techirghiol exista un Complex pentru tratament in aer liber. Acesta este dotat cu instalatii pentru impachetari cu namol rece provenit din lac. Exista zone delimitate pentru bai in lac.

Statiunea este recomandata atat pentru petrecerea vacantei cat si pentru tratarea bolilor degenerative (spondiloza cervicala, dorsala sau lombara), a bolilor inflamatorii (spondiloza reumatica si poliartrita), a celor reumatismale diartritice (tendinita, tendomiozita, periartrita scapulohumerala), a bolilor sistemului nervos periferic ( paralizie posttraumatismala si pareza membrelor, sechele ale poliomielitei), a bolilor dermatologice, respiratorii si ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, sterilitate secundara etc.), crestere deficienta la copii, rahitism, decalcifiere, anemie secundara etc. Statiunea dispune de doua baze de tratament (una conectata la reteaua de hoteluri: Meduza, Delfinul si Steaua de Mare, si cealalta la Clinica de 120 de locuri a Institutului de Balneofizioterapie si Recuperare Medicala, o unitate specializata a Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti). Exista aici numeroase instalatii pentru bai calde in cada si bazin, cu apa sarata concentrata provenind din Lacul Techirghiol, pentru impachetari cu namol, pentru tratamente ginecologice, aerosoli, kinetoterapie, sauna si gimnastica medicala.

Eforie Sud

Eforie Sud este o statiune estivala integrata orasului Eforie (9.461 locuitori la 1 iulie 1991), aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei, in Judetul Constanta, pe fasia de litoral cuprinsa intre Marea Neagra si Lacul Techirghiol, 6-20 m peste nivelul marii, la 5 km distanta de Eforie Nord si la 19 km distanta de Constanta. Clima marina cu veri fierbinti (temperatura medie in luna iulie depaseste 22°C), si ierni blande, cu strat subtire de zapada (temperatura medie in ianuarie este de 0°C). Precipitatii scazute (cca 400 mm anual). Vara, nebulozitatea fiind minima, soarele straluceste 10-12 ore pe zi. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipotonica (mineralizare medie: 15,5 gr). Tarmul Marii Negre beneficiaza de plaje intinse cu nisip fin, ideale pentru aerohelioterapie si talasoterapie, in vreme ce pe malul Lacului Techirghiol functioneaza o baza de tratament in aer liber unde se pot face impachetari cu namol rece, provenit din lac, si bai in lac.

Statiunea Eforie Sud este indicata atat pentru petrecerea vacantei cat si pentru tratamentul unor afectiuni cum ar fi dureri reumatismale, anumite forme de dermatoza, hipotiroidie, limfatism, anemie secundara, rahitism, decalcifiere, slabiciune fizica, stari de dupa fracturi ale oaselor membrelor inferioare, hipoovarism pubertal etc. Aici exista un sanatoriu pentru copii cu afectiuni reumatologice, cu regim permanent, care trateaza indeosebi slabiciunea fizica si rahitismul. In 1992, statiunea si-a recapatat vechiul nume - Carmen Sylva.

Techirghiol

Oras situat in extremitatea sud-estica a Romaniei (Judetul Constanta), pe malul dinspre nord-vest al Lacului Techirghiol (11,6 km 2), 15-20 m deasupra nivelului marii, 18 km sud de Municipiul Constanta, nu departe de mare (3 km) ; 6.746 locuitori (la 1 iulie 1991). Statiune in sezon permanent. Aparuta pe harta tarii in 1893, aceasta a cunoscut o dezvoltare continua dupa 1912. Clima marina excitanta, cu veri fierbinti (temperatura medie in iulie depaseste 23°C), cu numeroase zile insorite ( o medie de 25 de zile insorite intr-o luna, soarele stralucind 10-12 ore pe zi), ierni blande cu ninsori slabe (temperatura medie in ianuarie: - 0, 5°C). Temperatura medie anuala este de 11,2°C , iar precipitatiile insumeaza mai putin de 400 mm anual. Briza marina se resimte aici mult mai putin decat pe tarmul marii, in schimb briza lacului se face simtita din plin.

Lacul Techirghiol este renumit pentru apa sa sarata (grad de mineralizare: 86gr/litru) si pentru namolul sapropelic cu efecte extraordinare in tratamentul bolilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, lombara si dorsala, coxartroza, gonartroza, artroza mainilor si picioarelor, lumbago cronic), al bolilor reumatismale inflamatorii (dureri ale articulatiilor survenite dupa un reumatism articular acut sau dupa infectii , spondilita reumatoida, poliartrita reumatoida), al bolilor reumatismale diartritice (tendinita, tendomiozita, periartrita scapulohumerala, paniculoza, fibriloza), al simptomelor posttraumatismale (dupa operatii pe muschi, tendoane, articulatii si oase, dupa entorse, luxatii si fracturi, dupa o operatie recenta de hernie de disc lombara), al bolilor sistemului nervos periferic si central (paralizie cauzata de un traumatism, polineuropatii dupa o faza acuta, sechele ale poliomielitei, sechele tarzii ale paraparezei si semiparezei), al bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate secundara, sechele ale tuberculozei genitale, 2-3 ani dupa recuperare), al bolilor pielii (dermatoze solzoase, keratodermatita ihtioza incipienta, eczema cronica, urticare), al bolilor aparatului respirator (traheobronsita, bronsita cronica), al bolilor cardiovasculare (boala lui Raynaud, acrocianoza, eritromelalgia, varice incipient, urmari ale flebitei, ulcer varicoz), al bolilor endocrine (hipotiroidie benigna si mixedema, hipoovarianism prepubertal) si alte boli. Statiunea dispune de cinci baze de tratament, un sanatoriu balnear pentru adulti si un altul pentru copiii cu deficiente motorii (cu regim permanent), un sanatoriu pentru copiii cu afectiuni reumatismale si rahitism, si o baza de tratament in aer liber pentru sedinte de aerohelioterapie, impachetari cu namol rece prelevat din lac, urmate de bai in lac. Tratamentul consta in bai calde in cada sau bazin cu apa sarata pompata din lac , impachetari cu namol sapropelic cald, inhalatii, electroterapie si hidroterapie.

Cazarea este asigurata in sanatorii, hoteluri, pavilioane, vile sau locuinte particulare. Posibilitati de petrecere a timpului liber variate: cinematograf, teatru de vara, terenuri de sport, excursii in statiunile de pe litoralul romanesc si bulgaresc, excursii in Delta Dunarii, etc.

Costinesti

Costinesti este o statiune estivala aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei, in raza Comunei Tuzla (Judetul Constanta) pe tarmul Marii Negre, 10 m deasupra nivelului marii, la 28 km sud distanta de Constanta (resedinta Judetului Constanta). Clima marina cu veri fierbinti (temperatura medie in iulie depaseste 22°C) si ierni blande (temperatura medie in ianuarie este in jur de 0°C). Vara nebulozitatea este redusa; regimul precipitatiilor este slab (400 mm anual). Vara soarele straluceste 10-12 ore pe zi. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, aerosolii puternic salinizati, radiatia solara si apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipertonica (mineralizare: 15,5 gr). Plaje intinse cu nisip fin, ideale pentru helioterapie si talasoterapie.

Statiunea este recomandata atat pentru petrecerea vacantei cat si pentru persoanele suferinde. Aici se pot trata boli reumatismale degenerative, in stare latenta, stari de slabiciune, anemie secundara, rahitism, decalcifiere, hipertiroidie, dermatoze (psoriazis) etc. Hoteluri, vile, campinguri, restaurante, baruri, cluburi de noapte, cinematografe etc. Statiunea gazduieste un modern complex de vacanta pentru tineret, si o tabara studenteasca internationala, careia i se datoreaza renumele statiunii.

Olimp

Statiune estivala aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei (Judetul Constanta), intr-o zona cu o vegetatie relativa bogata (paduri cu specii de arbori din zone meridionale), pe tarmul Marii Negre, la 7 km nord de orasul Mangalia. Din punct de vedere administrativ, Statiunea Olimp apartine orasului Mangalia. Olimp este o statiune relativ noua (1972). Exista aici un ansamblu arhitectural ultramodern, cu numeroase hoteluri elegante. Acestea au numele unor vechi provincii istorice romanesti (Banat, Transilvania, Maramures, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea). Statiunea constituie de fapt un sector al Statiunii Neptun. Clima marina excitanta, cu veri fierbinti (temperatura medie in luna iulie depaseste 22°C), majoritatea zilelor sunt insorite (soarele straluceste 10-12 ore pe zi), si ierni blande cu ninsori slabe (temperatura medie in luna ianuarie este de 0°C). Temperatura medie anuala este de 11,2°C. Precipitatii reduse (sub 400 mm anual).

Factorii de cura naturala sunt clima marina bogata in aerosoli salini si radiatii solare, apa de mare clorata, sulfatata, sodica, magneziana si hipotonica (grad de mineralizare: 15,5 gr). Statiunea se afla pe un dig natural , la 20-30 m deasupra nivelului marii, si dispune de plaje inguste si intime, cu nisip fin, recuperate din mare prin crearea de golfulete artificiale. Statiunea este atat un loc de petrecere a vacantei cat si un loc de tratament pentru cei bolnavi. Aici se pot trata boli reumatismale degenerative, inflamatorii si diartritice (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, stari dureroase de dupa un reumatism articular acut sau dupa anumite infectii , spondilita reumatoida, poliartrita reumatoida cu inflamari moderate, tendinita, tendomiozita, tendoperiostozita, periartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii efectuate pe muschi, articulatii si oase, dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ale sistemului nervos periferic (paralizii si pareze, polineuropatii dupa o perioada acuta, sechele ale poliomielitei), boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica), dereglari endocrine (hipotiroidie benigna, mixedema), boli dermatologice (psoriazis, ihtioza incipienta, eczema , urticare, prurit etc.), tulburari respiratorii si de alta natura.

Statiunea ofera posibilitatea organizarii de excursii in zonele invecinate ( tur al litoralului romanesc, Delta Dunarii, ruinele cetatii Histria - secolul VII i.e.n.), sau pe litoralul bulgaresc (Statiunile Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Varna).

Neptun

Statiune estivala mondena (aparuta in deceniul al 7-lea) aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei, pe tarmul Marii Negre, la 5-20 m deasupra nivelului marii, intr-o zona relativ verde (paduri cu specii de arbori meridionali). Statiunea se gaseste la 6 km nord de orasul Mangalia (caruia ii apartine din punct de vedere administrativ) si la 38 km sud de Municipiul Constanta (resedinta Judetului Constanta). Clima marina excitanta cu veri foarte fierbinti (temperatura medie in luna iulie depaseste 22°C), cand soarele straluceste 10-12 ore pe zi, si ierni blande cu ninsori slabe (temperatura medie in luna ianuarie este de 0°C). Temperatura medie anuala este de 11,2°C. Precipitatii reduse (sub 400 mm anual). Factorii de cura naturali sunt clima marina bogata in aerosoli salini si radiatia solara, apa marii clorata, sulfatata, sodica, magneziana, hipotonica (grad de mineralizare 15.5 gr), izvoarele de ape sulfuroase mezotermale (22-27°C), si namolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol si adus aici.

Plajele intinse, presarate cu nisip fin, sunt propice pentru aerohelioterapie, talasoterapie si impachetari cu namol rece. Statiunea este atat un loc de petrecere a vacantei cat si un loc de tratament pentru cei bolnavi. Aici se pot trata boli reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara), boli reumatismale inflamatorii (stari dureroase de dupa un reumatism articular acut sau anumite infectii, spondiloza reumatoida, poliartrita reumatoida cu inflamari moderate), boli diartritice (tendinita, tendomiozita, tendoperiostozita, periartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii efectuate pe muschi, articulatii si oase, dupa scrantiri, luxatii si fracturi), boli ale sistemului nervos periferic (paralizie si pareza, polineuropatie dupa o perioada acuta, sechele ale poliomelitei), boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica), dereglari endocrine (hipotiroidie benigna, mixedema), boli dermatologice (psoriazis, ihtioza incipienta, eczema cronica, urticare cronica, prurit etc.), tulburari respiratorii si de alta natura.

Policlinica balneara din statiunea Neptun functioneaza in regim permanent. Ea este legata direct de Hotel "Doina" si dispune de cele mai moderne instalatii. Se gasesc aici cabinete si sectii pentru electroterapie, kinetoterapie si hidroterapie, inhalatii si aerosoli, impachetari cu namol cald, sali de gimnastica, saloane pentru masaj, geriatrie- aici se aplica tratamente cu Pell-Amar (o solutie injectabila avand la baza un extract de namol de la Balta Alba sau liniment sau gel bazate pe acelasi extract), precum si un bazin cu apa de mare incalzita. Posibilitati variate de petrecere a timpului liber oferite de teatrul de vara, cinematograf, terenurile de sport (tenis, volei, baschet, minigolf), bazine (8 bazine in aer liber si 4 bazine acoperite), sporturi nautice (yole, schi nautic, hidrobiciclete, surfing), parc de distractii pentru copii, baruri si cluburi de noapte, restaurante etc. Majoritatea hotelurilor din statiune sunt deschise pentru sezonul estival. Exceptii fac Hotelurile "Caraiman", "Dacia", "Neptun", "Sulina", "Dobrogea" , "Delta" si "Doina", care functioneaza si in sezonul rece. Toate acestea au acces la baza de tratament a Policlinicii.

In afara bazei hoteliere, aici exista un "sat de vacanta" (casute de vacanta) si doua popasuri turistice. Punct de plecare pentru a vizita diferite zone de interes turistic (turul litoralului romanesc, excursii in Delta Dunarii, excursii la ruinele vechii cetati Histria, secolul VII i.e.n., podgoriile Murfatlar, monumentul Tropaeum Trajani de la Adamclisi etc.). De asemenea, se organizeaza excursii pe litoralul bulgaresc al Marii Negre (Balcic, Albena, Nisipurile de Aur, Varna). Parc dendrologic (cedrii, chiparosi, pini, stejari, tei, mesteceni etc.).

Jupiter

Statiunea Jupiter este o statiune estivala aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei, pe tarmul Marii Negre, la 5 km nord de orasul Mangalia (Judetul Constanta), caruia ii este integrata din punct de vedere administrativ. Statiune relativ noua (a fost inaugurata in iulie 1968), aceasta dispune de numeroase hoteluri moderne, de restaurante, baruri si cluburi de noapte, camping, cinematograf, terenuri de tenis si minigolf, bazine de inot, popicarie etc. In lunile de vara cerul ramane in mare parte senin, iar soarele straluceste in medie 10-12 ore pe zi. Temperatura medie anuala este de 11°C (temperatura medie in luna iulie depaseste 22°C, iar cea medie din luna ianuarie este de 0°C). Volumul precipitatiilor este redus (in jur de 400 mm anual). Factorii de cura naturala sunt apa marii care este clorata, sulfatata, sodica, magneziana, biotonica (gradul de mineralizare este de 15,5 g), si clima marina bogata in aerosoli salini si radiatia solara. Plajele intinse cu nisip fin permit helioterapia si talasoterapia.

Soarele si marea fac ca statiunea Jupiter sa fie un loc de vacanta preferat si un loc pentru tratamentul diferitelor afectiuni (hipotiroidie, limfatism, anemie secundara, decalcifiere, anumite dermatoze si boli reumatismale). Posibilitati multiple de distractie, practicare a sporturilor nautice, excursii in interiorul tarii si in strainatate etc.
VenusStatiune estivala aflata in extremitatea sud-estica a Romaniei (Judetul Constanta), pe tarmul Marii Negre, la 3-20 m deasupra nivelului marii, la 3 km distanta de orasul Mangalia, caruia ii este integrat din punct de vedere administrativ, si la 41km sud de Municipiul Constanta (resedinta Judetului Constanta). Clima marina cu veri fierbinti (temperatura medie in iulie depaseste 22°C), cand 25-28 de zile dintr-o luna sunt zile insorite (soarele straluceste 10-12 ore pe zi), si cu ierni blande, cu ninsori rare (temperatura medie in ianuarie este de 0°C). Temperatura medie anuala este de 11,2°C, iar volumul anual al precipitatiilor este de 400 mm. Vara , briza este prezenta in tot cursul zilei. Factorii de cura naturala sunt clima marina excitanta, bogata in aerosoli salini si radiatie solara, cu efect stimulator asupra organismului uman, apa de mare clorata, sulfatata, sodica, magneziana si hipotonica (grad de mineralizare: 15,5 gr).

Statiunea este atat un loc de petrecere a vacantei cat si un loc de tratament pentru cei bolnavi. Aici se pot trata boli reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara), stari posttraumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), anemie secundara, slabiciune, decalcifiere, rahitism, boli ale pielii (psoriazis), dereglari endocrine (hipotiroidie si mixedema), boli ginecologice (hipoovarianism pubertal , sterilitate ovariana). Statiunea dispune de o plaja naturala larga ( care se intinde pe o lungime de 1,2 km intre statiunile Venus si Saturn, si are o latime de 200m). Plaja are un nisip fin si acolo izvorasc ape minerale sulfuroase hipotermale, captate si utilizate pentru dusuri amenajate intr-un spatiu anume.

Venus este o statiune relativ noua (1972), eleganta si primitoare, care se remarca prin varietatea si frumusetea arhitecturii hotelurilor si vilelor sale, cat si prin gradul de confort al acestora. Hotelurile de aici au in majoritate cinci etaje si poarta nume feminine (Anca, Brandusa, Corina, Dana, Felicia, Irina, Raluca, Rodica, Sanda, Silvia etc.). Alte patru hoteluri ("Vulturul", "Cocorul", "Pajura", "Egreta" ) impun prin inaltimea lor. Statiunea dispune de un camping, mai multe restaurante, magazine de dulciuri, cafenele, baruri si cluburi de noapte, un cinematograf in aer liber, terenuri de volei, handbal si minigolf, discoteci, un parc de distractii etc. In partea de sud a statiunii exista un pavilion special amenajat pentru cei care urmeaza impachetari cu namol sapropelic si fac bai sulfuroase; tot in partea de sud a statiunii se afla si o importanta crescatorie de cai de rasa. Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt numeroase: practicarea sporturilor nautice (yahting, wind-surfing,, hidrobiciclete), excursii pentru vizitarea statiunilor de pe litoralul romanesc al Marii Negre, excursii cu vaporul pe Marea Neagra sau pe Canalul Dunare-Marea Neagra, excursii in Delta Dunarii, la vechea cetate a Histriei (secolul VII i.e.n.), la statiunea viticola Murfatlar, la statiunile de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, partide de calarie etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu