luni, 22 iulie 2013

Descoperire de mare valoare în România: „Le-am găsit absolut întâmplător, nimeni nu bănuia că avem aşa ceva la noi în ţară”

Peste 100 de peşteri de mulaj, unice în România, s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, cu circa 5,3 milioane de ani în urmă. Unele dintre aceste peşteri, situate pe Valea Mureşului Superior, în Defileul Topliţa - Deda, vor fi deschise circuitului turistic.
Primele peşteri de mulaj au fost descoperite pe Valea Mureşului, în zona Sălard - Androneasa, la o înălţime de 600 - 700 de metri, majoritatea în partea Munţilor Călimani, iar din anul 2000 au fost descoperite şi pe partea Munţilor Gurghiu.
"Până astăzi au fost descoperite aproape 100 de astfel de formaţiuni, din care doar 16 pot fi numite peşteri, datorită dimensiunilor, restul fiind formaţiuni pseudo-carstice. O peşteră adevărată se formează în calcar, deci este un fenomen carstic, dar când aceste formaţiuni apar în altfel de rocă sunt pseudo-carstice. (...) Peşterile de mulaj au fost descoperite probabil pur întâmplător, pentru că nimeni nu a bănuit că avem aşa ceva, cel puţin în zonă, dar în 1988 More Karoly a observat câteva formaţiuni interesante pe care le-a studiat şi în foarte scurt timp şi-a dat seama că este vorba despre o raritate absolută şi anume peşterile de mulaj", a spus Hints Zoltan de la Serviciului Salvamont Mureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu