duminică, 21 iulie 2013

Astazi am ales zona judetului buzau:statiune balneoclimaterica cu aproximativ 1000 de locuitori,situat la 20 km de buzau,intr-o zona colinara,linistita,inconjurata de padurii si vegetatie naturala.
APE SARATE si NAMOLURI TERAPEUTICE
Apele sarate si namolurile terapeutice de la Sarata Monteoru au proprietati de exceptie. Factorii terapeutici naturali sunt reprezentati de izvoare cu ape minerale sarate, iodurate, bromurate, calcice, magneziene, sulfuroase, cu o mineralizare totala de 188 – 513 la mie. La acestea se adauga namolul mineral de depunere din izvoarele naturale sulfuroase si climatul temperat, de crutare. Rezultate remarcabile sunt obtinute in special la tratarea afectiunilor aparatului locomotor (reumatismale degenerative, abarticulare, posttraumatice), afectiunilor ginecologice, gastrointestinale si hepato-biliare.
Extrase in prezent de la mare adancime, cu ajutorul sondelor, apele sarate sunt folosite pentru bai in bazele de tratament. In paralel s-a dezvoltat si un fel de medicina populara alternativa, ce utilizeaza aceasta apa in vindecarea altor boli. Cu aceste bai se obtin rezultate exceptionale in tratarea afectiunilor tiroidiene, pentru ca apele sarate de aici sunt foarte bogate in iod. In timpul baii, iodul este preluat de circulatia periferica de la nivelul pielii si ajunge in intregul corp, aceste bai dand rezultate excelente in boala Basedow si chiar in gusa chistica. In cazul afectiunilor ginecologice apa sarata este folosita sub forma de irigatii vaginale. Are efecte locale antiinflamatorii si se presupune ca restabileste functiile ovarelor. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute in anexita si metroanexita, dar si in sterilitatea secundara. Multe femei care nu puteau avea copii din cauza unor inflamari ale ovarelor si ale anexelor, s-au vindecat in urma irigatiilor vaginale facute cu aceste ape.
  • Apa pentru ochi: o gasim la un singur izvor, pe dealul Muratoarea. Este sarata, dar cu o salinitate ceva mai redusa decat a apelor pentru bai. Ea are, conform rezultatelor practice obtinute cu ajutorul sau, efecte antiinflamatorii si antiinfectioase oculare puternice, fiind folosită din timpuri stravechi de catre localnici in tratarea conjunctivitelor, blefaritelor si ca adjuvant in infectiile oculare. Conform afirmatiilor celor care au folosit-o, este posibil ca aceasta apa sa aiba si efecte de impiedicare a imbatranirii si a degenerarii tesuturilor oculare. Multi dintre cei care cunosc si folosesc regulat aceasta apa , unii cu varste peste 70 - 80 de ani, spun ca nu au nevoie de ochelari si ca nu au fost niciodată la un oculist.
  • Apa minerala pentru cura interna (boli de stomac): Izvorul nr. 6. Unul, maxim doua pahare pe zi din apa clorurosodica bauta inainte de masa stimuleaza digestia, impiedica balonarea, amelioreaza sau vindeca ulcerul gastric si duodenal, gastrite, duo enite, dismicrobism intestinal, litiaza biliara, enterocolite, pancreatite, indigestii acute. Este un izvor cu efecte puternice, care ar trebui folosit numai sub indrumare medicala pentru ca poate crea mari probleme persoanelor care sufera de gastrita hiperacida, de litiaza biliara cu calculi eliminabili.
  • Un alt efect necunoscut de multi este acela ca apa sarata din zona, folosita sub forma de inhalatii cu aerosoli, are efecte exceptionale in tratarea bolilor respiratorii, a bronsitelor cronicizate si a anumitor forme de astm. Procedurile cu aerosoli cu apa sarata au o actiune benefica in cazul afectiunilor alergice cu manifestari respiratorii.
  • Namolul terapeutic (reumatism, dureri musculare, sinuzita): pe unul dintre versantii impaduriti care inconjoara statiunea se afla cateva mici balti, neamenajate, cu namol. Este un namol special, format din argila locurilor, apa sarata si ceva zacamant de titei. O resursa care nu a fost niciodata cercetata stiintific, dar pe care localnicii si cei din satele invecinate sau chiar din orasul Buzau o cunosc foarte bine. In zilele calduroase de vara oamenii vin aici si se ung pe corp cu namolul avand nuante de la negru la rosiatic. Dupa aceasta ungere raman la soare cateva zeci de minute, dupa care se spala cu apa de la un izvor sarat din apropiere (altfel, cu apa obisnuita, namolul se indeparteaza foarte greu). Acest tratament are efecte intr-o gama uimitor de vasta de afectiuni, de la reumatism cronic si degenerativ la lombosciatica, dureri musculare rebele, sechele dupa fracturi, luxatii etc. Uimitoare sunt efectele benefice ale acestei aplicatii cu namol in cazurile de sinuzita si rinita cronica. Este bine de stiut ca aceasta procedura este ferm contraindicata bolnavilor cardiaci cronici, celor cu hipertensiune arteriala, precum si persoanelor care au consumat inainte alcool sau sunt foarte obosite.
Analizand comparativ apele de la Sarata Monteoru cu apele straine s-a ajuns la concluzia ca aceste izvoare sunt superioare celor de la Hall (Austria), Kreuznach (Germania), La Motte (Departament Isere).......de vazut....
1 La namoluri
2 La cruce
3 Schitul Negoita
4 Dealul Cetatuia
5 cultura monteoru
6 zilele statiunii
7 capela Monteoru
8 Parcul dendrologic
9 Izvorul 6
10 Vila Monteoru
11 Mina de petrol
12 Strandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu