Top 15 lucruri despre Pamant... Foto
15. Cel mai inalt loc de pe Pamant
In secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, se credea ca muntele Chimborazo din Ecuador, un Vulcan stins, cu varful inzapezit, ar fi cel mai inalt punct de pe Pamant, aflandu-se la 6.310 m deasupra nivelului marii. In 1852, The Great Trigonometrical Survey din India a aratat ca Varful XV era cel mai inalt, avand 8.840 m. Britanicii l-au numit Everest in 1865, dupa Sir George Everest, care a fost Guvernator intre 1830-1843. In 1955, se considera ca muntele Everest are o inaltime de 8.848 m, dar in 1999, dupa ce o echipa de alpinisti a folosit cele mai performante instrumente de masura prin satelit s-a stability ca masoara 8.850. Toate aceste inaltimi au fost masurate prin raportare la nivelul marii.
14. Cel mai adanc loc de pe Pamant
Groapa Marianelor este cel mai adanc punct de pe suprafata Pamantului. Groapa Marianelor se afla in apropiera Microneziei, in Oceanul Pacifi. Groapa se afla situata la circa 2.000 km est de Insulele Filipine. Adancimea in acest loc este suficienta pentru a inghiti varful Himalaya. Chiar mai ramne si ceva loc. La cei aproape 11.000 de metri adancime nu a fost descoperita nici o forma de viata. Ea a avut in trecut 10.911 metri. Cea mai apropiata insula, parte a arhipeleagului Guam, ofera turistilor posibilitatea unei plimbari cu submarinul. Nu chiar pana jos dar cateva sute de metri in mod sigur. O bila din otel cu o masa de 1 kg aruncata in apa deasupra acestui punct face mai mult de o ora pentru a ajunge la fund.
13. Cel mai friguros loc din lume
Cu o temperatura medie de minus 50 de grade Celsius in luna ianuarie, Oymyakon este cunoscut drept cel mai friguros oras de pe Terra
12. Cel mai calduros loc din lume
In 13 septembrie 1922, in El Azizia, Libia, s-au inregistrat 57,8 grade Celsius.
11. Cel mai uscat loc de pe Pamant
In desertul Atacama din Chile si Peru, exista locuri in care ploaia nu a cazut niciodata.
10. 90% din oceane raman neexplorate
Mare parte din oceanele Terrei raman neexplorate in timp ce alte planete sunt meticulous studiate. Oceanul este strain pentru majoritatea oamenilor devreme ce nu putem locui in el.
9. Luna se indeparteaza de Pamant
Dupa 25 de ani de masuratori si inregistrari de date, a devenit limpede pentru oamenii de stiinta ca orbita Lunii isi mareste incet volumul, iar satelitul natural al Pamantului se indeparteaza constant de planeta noastra. In cifre mai exacte, satelitul natural al Terrei se indeparteaza de noi cu o rata de patru centimetri anual. Conform astronomilor, se pare ca aceasta tendinta va persista pana atunci cand Soarele va deveni o giganta rosie, peste aproximativ cinci miliarde de ani. In timpul acestei faze solare, atat Pamantul cat si Luna vor fi afectate de atmosfera aflata in expansiune a stelei si se vor reapropia. Atunci, Luna va reveni spre Pamant pana la limita inferioara a distantei posibile dintre cele doua corpuri, ajungand la o departare de 18.470 kilometri, asa-numita “limita Roche”. Rezultatul final va fi insa distrugerea Lunii in fragmente foarte mici care ar urma sa alcatuiasca, in jurul ecuatorului Terrei, un disc de resturi cu diametrul de aproximativ 37.000 kilometri, asemanator inelelor saturniene.
8. Talia Pamantului
O talie destul de generoasa, daca ne gandim ca, la Ecuator, circumferinta Pamantului atinge 40.075 de kilometri.
7. Pamantul a mai avut un satelit natural pe nume Theia
Pamantul a avut doi sateliti care se invarteau in jurul planetei noastre pe aceeasi orbita. Pana cand o coliziune intre cele doua corpuri ceresti a dus la formarea Lunii actuale. Marea ciocnire ar explica de ce Selene este asa de muntoasa pe fata pe care nu ne-o aratata niciodata, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Californica din Santa Cruz. Mereu a fost un mister pentru oameni de ce fata orientata spre Terra este relativ plata si joasa, in vreme ce topografia partii intunecate arata munti mari si o suprafata mult mai groasa. Deja se presupune ca Luna a fost creata de coliziunea Pamantului cu un obiect ceresc de marimea lui Marte, numit Theia, iar din resturi s-a format Luna prin acretie. Dar noul studiu sugereaza ca inca un alt satelit, mai mic, a fost creat si ca, eventual, acesta s-a prabusit pe Luna, unde a adaugat inca un strat de crusta groasa de zeci de kilometri.
6. Pamantul este singura planeta formata din placi tectoniceIn prezent, Pamantul este singura planeta cunoscuta ca avand placi tectonice. Se considera ca activitatea acestora este o conditie necesara pentru evolutia vietii. Unele planete despre care cercetatorii de la Harvard spun ca ar avea aceste placi tectonice sunt si de zece ori mai mari decat Pamantul.
5. “Cel mai viu” loc de pe Terra
Se pare ca recifele de corali ascund cele mai multe specii pe unitatea de suprafata, rivalizand cu padurile tropicale. Acestea alcatuiesc cele mai mari structuri vii de pe Pamant, unele fiind vizibile chiar si din spatiu.
4. Se roteste repedePamantul se roteste repede, chiar daca oamenii nu simt acest lucru. In functie de locul in care te afli pe glob, te poti roti cu peste 1.600 de kilometri pe ora. Cei care stau la ecuator se misca cel mai repede, in timp ce o persoana care ar sta chiar la Polul Nord sau la Polul Sud s-ar misca cel mai incet.Ziua siderala este timpul necesar unei rotatii complete a Pamantului in jurul axei sale, fata de un reper inertial. Ziua siderala are o durata de aproximativ 23 ore 56 de minute 4 secunde. Daca urmarim miscarea aparenta a stelelor pe bolta cereasca, vom observa ca in decurs de o zi siderala ele efectueaza o rotatie completa, revinind in aceeasi pozitie.
2. Numele de “Pamant” vine de la cuvantul de origine anglo-saxona “Erda”Numele de Pamant vine de la cuvantul de origine anglo-saxona “Erda”, din care a rezultat ulterior cuvantul “Earth” in traducere, pamant, sol. Pamantul este singura planeta al carei nume nu a derivat din mitologia Greco-Romana. In multe religii exista mituri, povestind despre crearea Pamantului de catre o divinitate supranaturala. In mitologia azteca, Pamantul era numit Tonantzin (mama noastra), iar in cea hindusa, Bhuma Devi1Pamantul nu este rotundDaca ai fi un astronaut plutind in spatiu, ai vedea Pamantul ca o gigantica minge. Totusi, Pamantul nu este perfect rotund. Seamana cu un balon turit usor la partea superioara si la cea inferioara, si putin mai umflat la mijloc. Pamantul are 40.075 de kilometri imprejurul “taliei” – ecuatorul. Daca ai merge zi si noapte, fara oprire, ti-ar lua mai mult de un an ca sa strabati aceasta distanta!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu